Farsz: 15 dag kabanosów
5 dużych pieczarek
po pół papryki czerwonej i żółtej
10 dag startego, żółtego sera
2 ząbki czosnku
mała cebula
puszka pomidorów
zioła prowansalskie
sól, pieprz,
sos: 2 ząbki czosnku
250 ml jogurtu naturalnego
pół pęczka szczypiorku
Drożdżowe łódeczki z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie rozczyn wylać do większej miski, przesiać resztę mąki, dodać sól, olej i szklankę ciepłej wody. Wyrobić gładkie ciasto ( w razie konieczności podsypując mąką). Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
2.Farsz: pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, a kabanosy w plasterki. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodać oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę papryki, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory z puszki pokroić, dodać do reszty składników na patelni. Przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, wymieszać. Całość podsmażyć i ostudzić.
3.Ciasto drożdżowe chwilę wyrobić, po czym podzielić na 4 równe części. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek, wyłożyć po 2 łyżki farszu i posypać startym żółtym serem.
4. Z placuszków uformować łódeczki, zlepiając same brzegi ciasta. Łódeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 15 minut w 200 st.
5.Jogurt połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, i polać nim upieczone łódeczki. Udekorować sałatą i pomidorkami koktajlowymi, posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze