2.Ucieramy mikserem masło. Dodajemy cukier puder i nadal ucieramy. Wbijamy jajko, dodajemy skórkę z cytryny i ponownie miksujemy na puszystą masę.
Wsypujemy suchą mieszankę (mąki, bułki tartej, migdałów, orzechów i przypraw) i wyrabiamy mikserem ciasto.
3.Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce. Ja przygotowałam je wieczorem i włożyłam do lodówki na noc.....
Formę na tartę o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Schłodzoną jedną część ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy ją na papierze do pieczenia - przenosimy na dno i boki formy.
4.Możemy zrobić inaczej (ja tak zrobiłam) - rozciągnęłam ciasto na stolnicy (z Tupperware) i przeniosłam do formy, formując je tam dokładnie ......
Na spód ciasta wykładamy dżem z czerwonej porzeczki wymieszany z sokiem z cytryny. Wyjmujemy z lodówki drugą część ciasta, rozwałkowujemy i dzielimy na paski o szerokości 1.5cm - 2 cm. Paski układamy na wierzchu tarty w kształt kratownicy.
Roztrzepujemy jajko z łyżką mleka i przed samym pieczeniem smarujemy nim ciasto.
Na brzegach obsypujemy ciasto płatkami migdałowymi.
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175-180 stopni.
Komentarze