Linzertorte

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

......z migdałowo-orzechowym spodem, dżemem z czerwonej porzeczki....coś dla wielbicieli kruchych ciast z nadzieniem owocowym....

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • mąka pszenna 250 gramów
    migdały zmielone 85 gramów
    orzechy laskowe zmielone 85 gramów
    bułka tarta 60 gramów
    Jajko 2 sztuki
    cynamon 1 łyżeczka
    gałka muszkatołowa 4 szczypty
    masło miękkie 225 gramów
    cukier puder 120 gramów
    skórka otarta z cytryny 2 łyżki
    dżem z czerwonej porzeczki 290 gramów
    sok z cytryny 1 łyżka
    płatki migdałowe garść
    mleko 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Linzertorte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały i orzechy mielimy lub kupujemy gotowe zmielone - ja zawsze mielę sama.....

    Mieszamy mąkę, bułkę tartą, migdały, orzechy i przyprawy (cynamon, gałka muszkatołowa).
  • 2. Ucieramy mikserem masło. Dodajemy cukier puder i nadal ucieramy. Wbijamy jajko, dodajemy skórkę z cytryny i ponownie miksujemy na puszystą masę.

    Wsypujemy suchą mieszankę (mąki, bułki tartej, migdałów, orzechów i przypraw) i wyrabiamy mikserem ciasto.
  • 3. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce. Ja przygotowałam je wieczorem i włożyłam do lodówki na noc.....

    Formę na tartę o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Schłodzoną jedną część ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy ją na papierze do pieczenia - przenosimy na dno i boki formy.
  • 4. Możemy zrobić inaczej (ja tak zrobiłam) - rozciągnęłam ciasto na stolnicy (z Tupperware) i przeniosłam do formy, formując je tam dokładnie ......

    Na spód ciasta wykładamy dżem z czerwonej porzeczki wymieszany z sokiem z cytryny. Wyjmujemy z lodówki drugą część ciasta, rozwałkowujemy i dzielimy na paski o szerokości 1.5cm - 2 cm. Paski układamy na wierzchu tarty w kształt kratownicy.

    Roztrzepujemy jajko z łyżką mleka i przed samym pieczeniem smarujemy nim ciasto.

    Na brzegach obsypujemy ciasto płatkami migdałowymi.

    Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175-180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować