Migdałowa tarta z rabarbarem

  • wyświetlono: 222 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Niezwykle smaczne połączenie migdałowego kruchego spodu tarty, kwaśnego rabarbaru z aksamitnie kremowym sernikiem. W sezonie rabarbarowym jest to ciasto, które koniecznie trzeba upiec.

anemon
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

MIGDAŁOWY SPÓD:
mąka krupczatka – 150 g
mielone migdały – 50 g
zimne masło – 100 g
jajko – szt.
cukier puder – 70 g
sól – szczypta

MASA SEROWA:
ser trzykrotnie mielony – 1/2 kg
mascarpone – 250 g
jajka – 3 szt.
cukier puder – 125 g
budyń śmietankowy – 1 opakowanie
ekstrakt z migdałów – 1 łyżeczka

KRUSZONKA:
mąka krupczatka – 80 g
miękkie masło – 60 g
cukier puder – 70 g

PONADTO:
rabarbar - 750 g
cukier – 2 łyżki
woda – 2 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Migdałowa tarta z rabarbarem

  • Migdałowa tarta z rabarbarem1. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Na patelnię wlać wodę, dodać rabarbar i wodę. Zagotować, następnie zmniejszyć ognień i często mieszając gotować, aż rabarbar zmięknie. Następnie wyłożyć na sitko i odsączyć.
  • 2. KRUSZONKA: wszystkie składniki kruszonki posiekać nożem na stolnicy lub w malakserze do uzyskania grudek, przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki.
  • Migdałowa tarta z rabarbarem3. MIGDAŁOWY SPÓD: składniki ciasta przełożyć do malaksera i krótko wyrobić kruche ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
    Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę o średnicy 25 cm. Foremkę z ciastem wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 15 – 20 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
  • 4. MASA SEROWA: jajka zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać oba sery, ekstrakt z migdałów i budyniowy proszek, całość krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na przestudzonym cieście, na wierzchu ułożyć rabarbar i posypać kruszonką.
  • 5. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sermigdałysernikkruche ciastoRabarbarwiosnamascarponekuchnia francuskaciasta z owocamitartyciasta z seremciasta z migdałami

Komentarze

Podobne przepisy

tarta z rabarbarem

Dodane przez: PolskaGotuje

Tarta z rabarbarem

Uwielbiam rabarbar, ostatnio pojawił...

Rustykalna tarta z rabarbarem

Dodane przez: dagita

Galette - Rustykalna tarta z rabarbarem

Szybka i banalnie prosta w wykonaniu...

Tarta z rabarbarem i bezą

Dodane przez: mojapasjasmaku

Tarta z rabarbarem i bezą

Cienkie, kruche ciasto + rabarbar...

Tarta

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tarta migdałowa z borówkami i winogronem

Tarta migdałowa ma bardzo delikatny...

migdałowa tarta z jeżynami

Dodane przez: mariolka

Migdałowa tarta z jeżynami

Tartę można też przygotować z innymi...

Tarta migdałowa z brzoskwiniami

Dodane przez: natalieb88

Migdałowa tarta z brzoskwiniami

Dla wielbicieli migdałowych słodkości...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE