W takim sosie mozna zrobic kazda inna rybę,nawet filet,ale lin smakuje wyjatkowo,najsmaczniejsza jest chrupiaca skórka w sosie
1 godz. 30 min
Składniki:
2 duże liny(mają mniej ości niz te małe)
maka do panierowania-szklanka
sól do doprawienia ryby
olej do smażenia-ok szklanki
sos:
1 kubek smietany 18 %
pół szklanki wody
pieprz-łyżeczka
sól-2 łyżeczki
przyprawa kucharek-2 łyżeczki
3/4 szklanki koperku posiekanego
Lin w sosie smietanowo koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sprawiamy 2 duze liny
2.Wycinamy płetwy,ogon kroimy rybe na dzwonka
3.Rybe ze wszystkich stron dobrze solimy,panierujemy w mące
4.Na rozgrzany olej układamy panierowane dzwonki,ryba musi byc do połowy w oleju,zeby sie dokładnie usmażyła.Samzymy na rumiano
5.Sos:
do garnuszka przekładamy smietanę,dolewamy wodę,dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą,pieprzem i kucharkiem.Wsypujemy koperek.Właczamy gaz,doprowadzamy do wrzenia,wyłaczamy.
6.Do wiekszego naczynia(np garnuszka)układamy warstwę ryby.Polewamy połową gorącego sosu,układamy kolejna warstwę ryby,polewamy sosem.Delikatnie mieszamy przekładając rybę,zeby każdy kawałek był w sosie
7.Rybę odstawiamy na min.2 godziny na schłodzenie do lodówki.Podajemy zpieczywem,a jeszcze smaczniejsze z całymi ziemniaczkami jako danie obiadowe
Komentarze