LIN W SOSIE SMIETANOWO KOPERKOWYM

4.49 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W takim sosie mozna zrobic kazda inna rybę,nawet filet,ale lin smakuje wyjatkowo,najsmaczniejsza jest chrupiaca skórka w sosie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 duże liny(mają mniej ości niz te małe)
    maka do panierowania-szklanka
    sól do doprawienia ryby
    olej do smażenia-ok szklanki
    sos:
    1 kubek smietany 18 %
    pół szklanki wody
    pieprz-łyżeczka
    sól-2 łyżeczki
    przyprawa kucharek-2 łyżeczki
    3/4 szklanki koperku posiekanego
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Lin w sosie smietanowo koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sprawiamy ryby 1. Sprawiamy 2 duze liny
  • porcjujemy rybę 2. Wycinamy płetwy,ogon kroimy rybe na dzwonka
  • panierujemy 3. Rybe ze wszystkich stron dobrze solimy,panierujemy w mące
  • smażymy dzwonka ryby 4. Na rozgrzany olej układamy panierowane dzwonki,ryba musi byc do połowy w oleju,zeby sie dokładnie usmażyła.Samzymy na rumiano
  • sos 5. Sos:
    do garnuszka przekładamy smietanę,dolewamy wodę,dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą,pieprzem i kucharkiem.Wsypujemy koperek.Właczamy gaz,doprowadzamy do wrzenia,wyłaczamy.
  • zalewamy sosem 6. Do wiekszego naczynia(np garnuszka)układamy warstwę ryby.Polewamy połową gorącego sosu,układamy kolejna warstwę ryby,polewamy sosem.Delikatnie mieszamy przekładając rybę,zeby każdy kawałek był w sosie
  • 7. Rybę odstawiamy na min.2 godziny na schłodzenie do lodówki.Podajemy zpieczywem,a jeszcze smaczniejsze z całymi ziemniaczkami jako danie obiadowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Ryby Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować