1.SPODY: miękkie masło, cukier puder, 1 żółtko, skórkę z cytryny oraz mąkę pszenną zagniatamy, formujemy kulę i owijamy folią spożywczą, następnie wkładamy do lodówki na +/- 2h.
SOS: truskawki miksujemy, przelewamy do rondla na małym ogniu, dodajemy cukier trzcinowy, mąkę kukurydzianą, zagotowujemy ciągle mieszając. Wyłączamy palnik, dajemy masie chwilę, aby przestygła, dodajemy żółtko, mieszamy, odstawiamy. (warto sos przygotować pod koniec pieczenia spodów, gdyż na ciepło lepiej smakuje)
BEZA: białka jajek ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy cukier puder
następnie robimy kleksy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika,
pieczemy/suszymy w 120 stopniach około 20min. . (pilnujmy, aby nie zbrązowiały).
Cisto na spody rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5mm wykładamy nim foremki (najlepiej silikonowe); pieczemy około 12min w 200 stopniach.
Gdy spody trochę przestygną wykładamy je pokruszonymi bezami, krojonymi truskawkami i na koniec polewamy [najlepiej] gorącym sosem.
Smacznego.
Komentarze