letnie kruche

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

koniecznie musiałam wypróbować nową foremkę ;)a tata przyniósł świeże truskawki.. . nie mogły po prostu leżeć ;))

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - białka jaj: 2 sztuki
    - cukier puder: 100 gramów
    - na ciasto na spód: miękkie masło: 100 gramów
    - cukier puder: 40 gramów
    - żółtko jajka: 2 sztuki
    - mąka pszenna (typ 550): 75 gramów
    - skórka otarta z cytryny: 0.25 sztuki
    - truskawki - świeże: 1 szklanka
    - cukier trzcinowy: 3 łyżki
    - mąka kukurydziana: 0.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Beza

Letnie kruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPODY: miękkie masło, cukier puder, 1 żółtko, skórkę z cytryny oraz mąkę pszenną zagniatamy, formujemy kulę i owijamy folią spożywczą, następnie wkładamy do lodówki na +/- 2h.
    SOS: truskawki miksujemy, przelewamy do rondla na małym ogniu, dodajemy cukier trzcinowy, mąkę kukurydzianą, zagotowujemy ciągle mieszając. Wyłączamy palnik, dajemy masie chwilę, aby przestygła, dodajemy żółtko, mieszamy, odstawiamy. (warto sos przygotować pod koniec pieczenia spodów, gdyż na ciepło lepiej smakuje)
    BEZA: białka jajek ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy cukier puder
    następnie robimy kleksy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika,
    pieczemy/suszymy w 120 stopniach około 20min. . (pilnujmy, aby nie zbrązowiały).
    Cisto na spody rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5mm wykładamy nim foremki (najlepiej silikonowe); pieczemy około 12min w 200 stopniach.
    Gdy spody trochę przestygną wykładamy je pokruszonymi bezami, krojonymi truskawkami i na koniec polewamy [najlepiej] gorącym sosem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować