Letnie muffinki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W przepisie wykorzystałam maliny. Ale można użyć każdych innych owoców np. borówek czy truskawek...

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 110 gram mąki pszennej
    75 gram cukru pudru
    65 gram miękkiego masła
    1 jajko
    1/3 szklanki mleka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    20 malin

    Krem:
    200ml bardzo zimnej kremówki 30%
    1 opakowanie bitej śmietany w proszku
    maliny do kremu i do dekoracji
    Świeża mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Muffinki z owocami

Letnie muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ubić masło z cukrem i wanilią na białą i puszystą masę. Dodawać jajko, cały czas dokładnie miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Do ubitego masła dodawać w krótkich odstępach czasu, po łyżce, mąkę z proszkiem, naprzemian z mlekiem, w międzyczasie miksować mikserem na średnich obrotach.
    Ciasto nałożyć do 6 papierowych papilotek umieszczonych w blaszce z wgłębieniami. Ciasto będzie zajmować ponad połowę objętości papilotki.
    Do każdej babeczki wciskamy po 3 maliny. Piec przez ok. 25 minuty.
    Babeczki studzimy. Następnie przygotowujemy krem, śmietanę kremówkę mieszamy z bita śmietana w proszku na sztywno. Dodajemy 10 malin i delikatnie mieszamy łyżka. Krem nakładamy szprycą.

    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować