Dietetyczne letnie ciasto z truskawkami

4.97 (157 ocen)

Porcja 100 g to tylko 67kcal:) więc można go zjeść z czystym sumieniem:) w tym roku z pewnością to ciasto będzie często gościć na moim stole,zapraszam:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    4 łyżeczki stevii
    2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej- ok. 30 g
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej -10 g

    Wypełnienie:

    300 g truskawek( po obraniu z szypułek)
    1 galaretka truskawkowa

    Tortownic 17 cm
Wystaw ocenę:

4.97 (157 ocen)

Dietetyczne letnie ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ufyfy8 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę
  • image-0jvxx50 2. Następnie stopniowo dodawać stevie i cały czas mieszać
  • image-05kw663 3. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku i wymieszać. Dodać mieszankę mąk i delikatnie wymieszać.
  • image-1exp54s 4. Przelać do wyłożonej papierem tortownicy i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika. Piec około 15-20 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie.
  • 5. Wypełnienie:
    W miedzy czasie gdy biszkopt stygnie przygotować galaretkę przygotowaną w 400 ml wody.
  • image-23b1iny 6. Truskawki umyć, osuszyć i oderwać szypułki.
    Na biszkopcie zapiąć obręcz od tortownicy i ułożyć ciasno owoce. Gdy galaretka będzie na granicy tężenia delikatnie przelać na truskawki. Wstawić do lodówki i zostawić do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować