Porcja 100 g to tylko 67kcal:) więc można go zjeść z czystym sumieniem:) w tym roku z pewnością to ciasto będzie często gościć na moim stole,zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
4 łyżeczki stevii
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej- ok. 30 g
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej -10 g
Wypełnienie:
300 g truskawek( po obraniu z szypułek)
1 galaretka truskawkowa
Dietetyczne letnie ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę
2.Następnie stopniowo dodawać stevie i cały czas mieszać
3.W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku i wymieszać. Dodać mieszankę mąk i delikatnie wymieszać.
4.Przelać do wyłożonej papierem tortownicy i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika. Piec około 15-20 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie.
5.Wypełnienie:
W miedzy czasie gdy biszkopt stygnie przygotować galaretkę przygotowaną w 400 ml wody.
6.Truskawki umyć, osuszyć i oderwać szypułki.
Na biszkopcie zapiąć obręcz od tortownicy i ułożyć ciasno owoce. Gdy galaretka będzie na granicy tężenia delikatnie przelać na truskawki. Wstawić do lodówki i zostawić do całkowitego stężenia.
Komentarze