Letnie ciasto z owocami

4.41 (198 ocen)

  • 3 godz.

Lato zawitało w całej okazałości, więc i pysznych owoców w ogrodzie całe mnóstwo. Dlatego też dzisiaj zapraszam na pyszne, lekkie ciasto z dodatkiem borówek i czerwonej porzeczki. Pyszne, z lekką nutą kwasowości i oczywiście do przygotowania przez każdego :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    2,5 szkl. mąki pszennej
    250 g masła
    5 żółtek
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Budyniowa pianka:

    5 białek
    1 szkl. cukru
    1 opak. cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
    2 opak. budyniu waniliowego
    1/2 szkl. oleju

    Dodatkowo:
    500 g dowolnych owoców (borówki, porzeczki)
Wystaw ocenę:

4.41 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Letnie ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone masło. Szybko zagniatamy całość do uzyskania jednolitej całości.
  • 2. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, dzielimy na 2 części (w proporcjach 60% i 40%) zawijamy w folię i chłodzimy w zamrażalniku przez ok. 1 godz.
  • 3. Blaszkę o wymiarach 33 x 20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy 1 cześć (60%) ciasto. Można je rozwałkowywać, zetrzeć na tarce lub zwyczajnie wykleić spód. Całość wyrównujemy i wstawiamy na nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
  • 4. Pieczemy ok. 20 minut aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzimy.
  • 5. Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajmy oba cukry oraz budyń waniliowy. Ubijamy na najwyższych obrotach. Na końcu wolną strużką wlewamy olej i ubijamy do całkowitego połączenia się składników.
  • 6. Na wystudzony blat wcześniej upieczonego ciasta wykładamy budyniową piankę, wyrównujemy i układamy dowolne owoce. W naszym przypadku były to borówki razem z porzeczkami, ale równie dobrze sprawdzą się każde inne - maliny, agrest, czereśnie czy też wiśnie.
  • 7. Na wyłożone owoce ścieramy pozostałą cześć ciasta (40%) - najlepiej na tarce jarzynowej. Pieczemy w temp. 190 stopni C przez ok. 30-40 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować