Wczesne lato, to czas najdelikatniejszych warzyw. Mamy młode marchewki, cukinie, ziemniaczki, buraczki, cebule, fasolkę. Tych warzyw nie trzeba długo gotować i w krótkim czasie można przygotować lekki obiad.
25 min
Składniki:
1 cebula
5 średnich pomidorów
1 cukinia 20 cm
1 marchewka
5 małych młodych ziemniaków
1 garść fasolki szparagowej
0,5 pęczka botwinki z małymi buraczkami
3 szkl. wody
2 łyżki oleju
5 łyżek kaszy jaglanej
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka koperku
1 łyżka szczypiorku
sól
Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w piórka i udusić na oleju, dodać pomidory bez skórki pokrojone na kawałki. Smażyć 5 minut. Dodać marchewkę startą na dużych oczkach, fasolkę pokrojoną na kawałki, buraczki i łodyżki od botwinki i młode ziemniaki ze skórką pokrojone w kostkę, wodę i sól do smaku. Wsypać też kaszę jaglaną. Gotować 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika. Liście botwinki pokroić na mniejsze części, dodać do gorącej zupy, przykryć pokrywką. Odstawić na 5 minut. Wlać zupę do talerzy, posypać natką, koperkiem i szczypiorkiem.
Komentarze