Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Wystarczy kilka składników żeby uzyskać pyszną,pożywną i rozgrzewającą zupę.Idealną na jesienne chłody.Ja bardzo,bardzo uwielbiam takie zupy.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 skrzydełka
    1 duża marchewka
    kawałek pora
    4 ziemniaki
    4 łyżki kaszy jaglanej
    1 szklanka śmietany 12 %
    koperek według uznania (suszony,świeży lub mrożony )
    sól i pieprz do smaku
    1 mała łyżeczka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy,płuczemy i zalewamy zimną wodą,następnie gotujemy do miękkości.Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je a wywar przecedzamy.Powinno być około półtora litra wywaru.
  • 2. Warzywa obieramy,płuczemy i osuszamy.Ziemniaki kroimy w kostkę.Marchewkę ścieramy na tace o dużych oczkach.Por kroimy w cienkie plasterki.Kaszę płuczemy zimną wodą i dokładnie osączamy.
    Warzywa i kaszę wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw.
  • 3. Śmietanę mieszamy z mąkę pszenną i kilkoma łyżkami gorącej zupy,następnie wlewamy do zupy i zagotowujemy.Zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza jaglana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną

To może cię zainteresować