Leśny mech z masą malinowo-porzeczkową i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jaja, szpinak, olej przełóż do jednej miski i zblenduj na gładką masę. Mąkę, sodę, cukier wymieszaj i dodaj do masy szpinakowej. Całość wymieszaj dokładni przy pomocy łyżki. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 na 38 cm. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Masa malinowa-truskawkowa: sok z malin i porzeczki przełóż do garnka i gotuj około 5 minut. Następnie do lekko przestudzonej mieszanki, ale wrzącej wsyp cukier kryształ do smaku, żelatynę i mieszaj całość, aż do rozpuszczenia żelatyny. Gdy masa przestygnie i zacznie tężeć wyłóż ją na ciasto szpinakowe.
3.Pianka: żelatynę rozpuść we wrzątku. Śmietanę ubij na puszystą masę wsyp cukier do smaku, a na końcu tężejącą żelatynę. Piankę wyłóż na masę malinowo-truskawkową i schłodź co najmniej godzinę w lodowce.
Komentarze