Leśny mech z masą malinowo-porzeczkową i pianką

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

To pyszna dawka kolorowego warzywno-owocowego smaku.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml

    Składniki ciasta:
    2 jaja
    200 gram szpinaku świeżego
    Pół szklanki oleju
    Pół szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    Składniki masy malinowo-truskawkowej:
    1 szklanka soku świeżo wyciśniętego z malin
    1,5 szklanki zmiksowanych porzeczek
    4 łyżeczki żelatyny
    Cukier kryształ

    Składniki pianki:
    1,5 szklanki śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny +1/4 szklanki wrzątku
    Ponadto: owoce do dekoracji wierzchu, jeżyny, czereśnie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Leśny mech z masą malinowo-porzeczkową i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jaja, szpinak, olej przełóż do jednej miski i zblenduj na gładką masę. Mąkę, sodę, cukier wymieszaj i dodaj do masy szpinakowej. Całość wymieszaj dokładni przy pomocy łyżki. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 na 38 cm. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Masa malinowa-truskawkowa: sok z malin i porzeczki przełóż do garnka i gotuj około 5 minut. Następnie do lekko przestudzonej mieszanki, ale wrzącej wsyp cukier kryształ do smaku, żelatynę i mieszaj całość, aż do rozpuszczenia żelatyny. Gdy masa przestygnie i zacznie tężeć wyłóż ją na ciasto szpinakowe.
  • 3. Pianka: żelatynę rozpuść we wrzątku. Śmietanę ubij na puszystą masę wsyp cukier do smaku, a na końcu tężejącą żelatynę. Piankę wyłóż na masę malinowo-truskawkową i schłodź co najmniej godzinę w lodowce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Szpinak Sok malinowy Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować