Leniwy pleśniak jagodowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto powstało przypadkowo. Leniwy ponieważ do oryginalnego przepisu trzeba było użyć tarki do ścierania ciasta mi się jej po prostu nie chciało myć i nie użyłam, ale za to ćwiczyłam swoje palce i wylepiałam formę ręcznie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO

    1 kostka margaryny palmy ( 250 g )
    5 łyżek cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    1 cukier waniliowy ( 16 g )
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    1 kopiasta łyżka śmietany
    2 łyżki kakao

    BEZA
    5 białek
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru

    DODATKOWO
    słoik powideł śliwkowych
    900 g jagód leśnych

    cukier puder -do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Leniwy pleśniak jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Z podanych składników na ciasto ( oprócz kakao ) wyrobić ciasto i podzielić na trzy części i do jednej z nich dodać kakao i ponownie wyrobić .
  • pierwsza część 2. Z pierwszej części ciasta wylepiamy formę którą wykładamy papierem do pieczenia ((forma 20 na 28 cm ( użyłam rantu cukierniczego )) i dziurkujemy widelcem w kilku miejscach i smarujemy powidłami
  • ciasto część druga 3. Na powidłach układamy jagody i na jagody rozkładamy drugą część ciasta z kakao .
  • ciasto część trzecia 4. Na warstwę z ciemnym kakao układamy piankę z białek ;
    Jajka ubijamy na sztywno i powoli wsypujemy na przemian cukier i mąkę ziemniaczaną i ubijamy do uzyskania jednolitej masy . Na piankę z białek układamy ciapki z białego ciasta .
  • 5. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 ° C i pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku . Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem .

Porady

do ciasta można użyć mrożonych jak i świeże jagody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować