Leniwce bezglutenowe (kluski)

0 (0 ocen)

Kluski leniwe aż do bólu, nawet nie chciało mi się ich specjalnie przycinać nożem, tylko uformowałam w dłoniach ;)

Składniki:

  • 1 szklanka mąk gryczanej
    500g twarogu
    2 jajka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leniwce bezglutenowe (kluski) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser rozgnieść dokładnie widelcem z jogurtem oraz z solą. Dodać mąkę i jajka. Zagnieść na elastyczne ciasto.
    Ciasto rwać po małym kawałki. Formować owalne kluseczki.
  • 2. Zagotować garnek wody. Gdy będzie wrzeć, zmniejszyć płomień pod garnkiem. Na gorącą wodę wrzucać kluski. Gdy zaczną wypływać, odczekać ze 3-4 minuty i wyciągać je łyżką cedzakową na talerz.
  • 3. Podać ulubionym dodatkiem.

Porady

Polecam podawać na słodko z sosami owocowymi, lub tak jak ja z jogurtem i ksylitolem, tudzież ze śmietaną i cukrem ;) Można też je podać zrumienioną na maśle bułką tartą (niepszenną) lub z sosem mięsnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować