Sos waniliowy do szarlotki

4.47 (206 ocen)

  • 20 min

Przepyszny słodki sos, o zniewalającym rozkosznym waniliowym smaku, idealny do szarlotki:)

  • 20 min

Składniki:

  • 250 ml mleka 2%
    2 żółtka
    35 g cukru pudru
    5 g cukru z prawdziwą wanilią firmy KOTANYI
    pół laski wanilii
Wystaw ocenę:

4.47 (206 ocen)

Zobacz również:

Desery Sosy Krem

Sos waniliowy do szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mleko  z laską wanilii i połową cukru:) 1. Mleko zagotuj z połową cukru pudru, cukru waniliowego i przekrojoną
    połową laską wanilii (ziarenka wcześniej wybierz i dodaj do mleka).
  • Żółtka wymieszaj z cukrem pudrem. 2. Żółtka wymieszaj z cukrem.Kiedy mleko się zagotuje, odstaw na chwilę garnek z ognia, by temperatura mleka trochę opadła. Dodaj kilka łyżeczek gorącego mleka do jajek z cukrem i wymieszaj wszystko dokładnie, następnie stopniowo dolewaj tak zahartowane żółtka,do ponownie podgrzewanego mleka.
    Podgrzewaj, aż składniki ładnie się połączą i masa nabierze konsystencji sosu. Nie można dopuścić by sos się zagotował ponieważ wtedy żółtka się zetną.

Porady

Mniej doświadczeni mogą dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do cukru i jajek. Mleko z żółtkami podgrzewajmy najpierw na małym ogniu a potem delikatnie możemy zwiększyć temperaturę pilnując, by nie doszło do zagotowania sosu. Sos świetnie pasuje również do lodów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować