Lemingtony

4.67 (3 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wieki nie jadłam, szybko się je robi i równie szybko znikają, coś dla wielbicieli kokosu. To takie moje smaki dzieciństwa, kojarzą mi się z babciną kuchnią, podobno same ciacha wywodzą się Austalii. Lubię czasem wracać do smaków z dzieciństwa. Lemingtony to pyszne biszkoptowe ciacha w kształcie kostki, w czekoladowej polewie, obtoczone wiórkami kokosowymi. W różnych stronach są różnie nazywane – kokosanki, kudłacze itp. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki dobrze się przegryzą, są przepyszne, a do kubka kawy… poezja. Jeśli ich nie znacie koniecznie wypróbujcie przepis, bardzo szybko się je robi i powiem Wam w tajemnicy, że mój mąż nie lubi kokosu a te ciacha wciąga jak odkurzacz .

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24×28 cm

    Ciasto

    3 jajka - L
    15 łyżek cukru
    15 łyżek mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    15 łyżek oleju
    15 łyżek mleka

    Polewa

    125 g masła
    200 ml śmietany 18 %
    10 łyżek cukru
    3 łyżki kakao

    Dodatkowo

    200 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Kokosanki

Lemingtony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Samo przygotowanie ciasta to dosłownie chwila.
    Do miski wbij jajka, wsyp cukier i utrzyj je mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem na puszystą i jasna masę.
    Cały czas miksując już na wolnych obrotach wlewaj olej i mleko oraz przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej zrób to na 2,3 razy.
    Gotowe ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być.
    Wylej je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 190 °C, piecz 30 min góra-dół, bez termoobiegu do suchego patyczka.
    Po upieczeniu ciasto pozostaw na blacie aż wystygnie.
    Zimne ciasto pokrój w kostkę.
    Do małego rondelka wrzuć masło i śmietanę, wsyp cukier i kakao.
    Całość zagotuj na małym ogniu i dosłownie chwile, aż polewa zacznie lekko gęstnieć, ściągnij z palnika.
    W ciepłej polewie zanurzaj nadziane na widelec kostki, następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych i układaj na tacce.
    Tackę zawinęłam folią spożywczą i odłożyłam na noc do lodówki.
    Smacznego !!!

Porady

Masło możesz zastąpić margaryną, ale jednak polecam masło, ma lepszy smak i skład. Użyłam śmietany kwaśnej z Piątnicy. Niektórzy dają też miód do ciasta, u mnie dziś wersja bez miodu. Ilość kostek zależy jakie duże ciacha będziesz kroić, u mnie wyszło 18 szt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Czekolada Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować