Lemingtony

  • wyświetlono: 393 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wieki nie jadłam, szybko się je robi i równie szybko znikają, coś dla wielbicieli kokosu. To takie moje smaki dzieciństwa, kojarzą mi się z babciną kuchnią, podobno same ciacha wywodzą się Austalii. Lubię czasem wracać do smaków z dzieciństwa. Lemingtony to pyszne biszkoptowe ciacha w kształcie kostki, w czekoladowej polewie, obtoczone wiórkami kokosowymi. W różnych stronach są różnie nazywane – kokosanki, kudłacze itp. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki dobrze się przegryzą, są przepyszne, a do kubka kawy… poezja. Jeśli ich nie znacie koniecznie wypróbujcie przepis, bardzo szybko się je robi i powiem Wam w tajemnicy, że mój mąż nie lubi kokosu a te ciacha wciąga jak odkurzacz .

Zdjęcie do publikacji.
  • 18 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 24×28 cm

Ciasto

3 jajka - L
15 łyżek cukru
15 łyżek mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 łyżek oleju
15 łyżek mleka

Polewa

125 g masła
200 ml śmietany 18 %
10 łyżek cukru
3 łyżki kakao

Dodatkowo

200 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

Lemingtony

  • 1. Samo przygotowanie ciasta to dosłownie chwila.
    Do miski wbij jajka, wsyp cukier i utrzyj je mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem na puszystą i jasna masę.
    Cały czas miksując już na wolnych obrotach wlewaj olej i mleko oraz przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej zrób to na 2,3 razy.
    Gotowe ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być.
    Wylej je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 190 °C, piecz 30 min góra-dół, bez termoobiegu do suchego patyczka.
    Po upieczeniu ciasto pozostaw na blacie aż wystygnie.
    Zimne ciasto pokrój w kostkę.
    Do małego rondelka wrzuć masło i śmietanę, wsyp cukier i kakao.
    Całość zagotuj na małym ogniu i dosłownie chwile, aż polewa zacznie lekko gęstnieć, ściągnij z palnika.
    W ciepłej polewie zanurzaj nadziane na widelec kostki, następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych i układaj na tacce.
    Tackę zawinęłam folią spożywczą i odłożyłam na noc do lodówki.
    Smacznego !!!

Porady

Masło możesz zastąpić margaryną, ale jednak polecam masło, ma lepszy smak i skład.
Użyłam śmietany kwaśnej z Piątnicy.
Niektórzy dają też miód do ciasta, u mnie dziś wersja bez miodu.
Ilość kostek zależy jakie duże ciacha będziesz kroić, u mnie wyszło 18 szt.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieCiastowiórki kokosoweDeserw kilka chwilsłodkościkokostania kuchniapolewa czekoladowaszkoła babcikokosankilemingtonykudłaczeciasta za grosik

Komentarze

Podobne przepisy

Kokoski (lamingtony)

Dodane przez: joanna30

Kokoski (lamingtony)

Przepyszne, kokosowe ciastka nasączone...

ciastka francuskie

Dodane przez: wwwilovebakepl

Szybkie ciastka francuskie z nutellą - przepis

Więcej na www.ilovebake.pl

Zdrowe ciasteczka potrójnie kokosowe- bezglutenowe, bez białego cukru, na mące kokosowej

Dodane przez: Ewa Mróz

Zdrowe ciasteczka potrójnie kokosowe- bezglutenowe,...

Zapraszam na pyszne ciasteczka...

IDEALNE CIASTO PÓŁKRUCHE

Dodane przez: Kasinkowe gotowanie

IDEALNE CIASTO PÓŁKRUCHE

Testowałam różne przepisy na półkruche...

Baletki - biszkoptowe ciasteczka z makiem i marmoladą

Dodane przez: BARB

Wspaniałe ciasteczka biszkoptowe z makiem...

Niezawodny przepis na pyszne ciasteczka,...

Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem

Niby proste ciasteczka, ale jakie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE