Wieki nie jadłam, szybko się je robi i równie szybko znikają, coś dla wielbicieli kokosu. To takie moje smaki dzieciństwa, kojarzą mi się z babciną kuchnią, podobno same ciacha wywodzą się Austalii. Lubię czasem wracać do smaków z dzieciństwa. Lemingtony to pyszne biszkoptowe ciacha w kształcie kostki, w czekoladowej polewie, obtoczone wiórkami kokosowymi. W różnych stronach są różnie nazywane – kokosanki, kudłacze itp. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki dobrze się przegryzą, są przepyszne, a do kubka kawy… poezja. Jeśli ich nie znacie koniecznie wypróbujcie przepis, bardzo szybko się je robi i powiem Wam w tajemnicy, że mój mąż nie lubi kokosu a te ciacha wciąga jak odkurzacz .
4.67 (3 ocen)
Porady
Masło możesz zastąpić margaryną, ale jednak polecam masło, ma lepszy smak i skład. Użyłam śmietany kwaśnej z Piątnicy. Niektórzy dają też miód do ciasta, u mnie dziś wersja bez miodu. Ilość kostek zależy jakie duże ciacha będziesz kroić, u mnie wyszło 18 szt.
Komentarze