Domowe kokosanki

  • wyświetlono: 490 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

pyszne chrupiące kokosanki, w środku mięciutkie

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 20 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

- 5 białek,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- 150 g cukru,
- 50 g masła,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe kokosanki

  • 1. Masło stapiamy na małym ogniu, dodajemy 100 g cukru. Podgrzewamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy z 50 g cukru na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy pianę z masą kokosową, mieszamy delikatnie łyżką. Za pomocą dwóch łyżek (jedną nabieramy masę, drugą łyżką zdejmujemy) nakładamy porcję masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 16 min. w temp 180°C. Gdy za bardzo się zarumienią, obniżamy temp. i wydłużamy czas pieczenia. Kokosanki powinny być chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wiórki kokosoweDesersłodkościciasteczkakokosbiałkabezykokosanki

Komentarze

Podobne przepisy

Kokosanki.

Dodane przez: Di bloguje

Kokosanki z białek

Kokosanki są idealnym pomysłem...

KOKOSANKI BANANOWE

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

KOKOSANKI BANANOWE

Ich przygotowanie jest bardzo proste...

kokosanki

Dodane przez: Kasja1986

Kokosanki miodowe wg cioci Tereski

Lamingtony, kokosanki lub kudłacze...

image-0sa9w6r

Dodane przez: ekspansja-smaku

wilgotne ciastka kokosowe kokosanki

Bardzo lubię kokos i w ciągu trzech...

Kokosanki

Dodane przez: Anna Kulicka

Kokosanki

Pyszne, lekkie ciasteczka z kokosa....

Moje pierwsze kokosanki

Dodane przez: Bożena1960

Moje pierwsze kokosanki

Kokosanki robiłam po raz pierwszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE