Domowe kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło stapiamy na małym ogniu, dodajemy 100 g cukru. Podgrzewamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy z 50 g cukru na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy pianę z masą kokosową, mieszamy delikatnie łyżką. Za pomocą dwóch łyżek (jedną nabieramy masę, drugą łyżką zdejmujemy) nakładamy porcję masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 16 min. w temp 180°C. Gdy za bardzo się zarumienią, obniżamy temp. i wydłużamy czas pieczenia. Kokosanki powinny być chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Komentarze