Domowe kokosanki

5 (150 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszne chrupiące kokosanki, w środku mięciutkie

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 5 białek,
    - 1 szklanka wiórków kokosowych,
    - 150 g cukru,
    - 50 g masła,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżka soku z cytryny.
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Kokosanki Beza

Domowe kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stapiamy na małym ogniu, dodajemy 100 g cukru. Podgrzewamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy z 50 g cukru na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy pianę z masą kokosową, mieszamy delikatnie łyżką. Za pomocą dwóch łyżek (jedną nabieramy masę, drugą łyżką zdejmujemy) nakładamy porcję masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 16 min. w temp 180°C. Gdy za bardzo się zarumienią, obniżamy temp. i wydłużamy czas pieczenia. Kokosanki powinny być chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Kokos Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować