Lekko pikantny pieczony karczek z filetem z kurczaka

0 (0 ocen)

Pyszna, delikatna, lekko pikantna. Szyneczka świetnie smakuje na zimno jako domowa wędlina. Prezentuje się efektownie, a smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • ok. 1 kg karczku wieprzowego,
    filet z kurczaka (ok. 20 dag),
    3-4 plastry boczku gotowanego,
    3-4 ząbki czosnku,
    1 łyżeczka papryki chili w płatkach,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    1 łyżeczka majeranku,
    3-4 łyżeczki soli,
    3-4 łyżki oliwy z oliwek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Lekko pikantny pieczony karczek z filetem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, zrobić kieszonkę, natrzeć czosnkiem zgniecionym przez praskę. Sól, paprykę, majeranek wymieszać z oliwą i natrzeć mięso. Odstawić do lodówki na około 12 godzin. Następnie do powstałej kieszonki włożyć fileta owiniętego w plasterki boczku. Mięso spiąć dokładnie wykałaczkami.
    Szynkę włożyć do rękawa do pieczenia, polać marynatą w której było mięso i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni na około 80 min. Około 15-20 min przed końcem pieczenia rozcinamy delikatnie rękaw u góry, polewamy kilka razy powstałym wywarem, aby szynka nam się ładnie zrumieniła. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na kilka godzin aby mięso podczas krojenia nam się nie rozpadało. Smacznego! Smacznego!

Porady

Rady: Ja dodatkowo rękaw do pieczenia wkładam do naczynia żaroodpornego aby po rozcięciu rękawa nie wylała mi się zawartość na blaszkę piekarnika. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika i wielkości naszej szynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować