Świetne na obiad jako lekkie danie obiadowe, dodatek do mięsa bądź kolacyjkę. Koperek wspaniale odświeża smak :)
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
surowe bądź ugotowane wcześniej młode ziemniaki - tyle ile zjecie :)
bób ok. 30 dag (chyba, że chcecie więcej)
cebulka
3 ząbki czosnku
posiekany świeży koperek
oliwa/ olej
sól, pieprz, czosnek suszony
Lekki wiosenny obiad z patelni z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli mamy surowe ziemniaki obieramy je i gotujemy na lekko twardo, tak, żeby nie rozpadły się na patelni. Gotujemy również bób. W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni lekko zwilżonej oliwą. Gdy zmięknie i lekko się zezłoci dodajemy posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażamy, aby nie stał się gorzki
2.Ugotowane ziemniaki odcedzamy , dolewamy odrobinę oliwy na patelnię i przerzucamy ziemniaki, smażymy do lekkiego zrumienienia. Obieramy bób ze skórek i dorzucamy do ziemniaków. Doprawiamy do smaku. Zwiększamy ogień, żeby wszystko ładnie się zrumieniło
3.Zostaje tylko zdjąć patelnię z ognia, posypać pachnącym koperkiem i zajadać :)
Porady
Do dania można dodać pokrojony i podsmażony boczek, jajka i ser - na pewno zyska na wartości! :)
Komentarze