Lekki wiosenny obiad z patelni z bobem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Świetne na obiad jako lekkie danie obiadowe, dodatek do mięsa bądź kolacyjkę. Koperek wspaniale odświeża smak :)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • surowe bądź ugotowane wcześniej młode ziemniaki - tyle ile zjecie :)
    bób ok. 30 dag (chyba, że chcecie więcej)
    cebulka
    3 ząbki czosnku
    posiekany świeży koperek
    oliwa/ olej
    sól, pieprz, czosnek suszony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Lekki wiosenny obiad z patelni z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli mamy surowe ziemniaki obieramy je i gotujemy na lekko twardo, tak, żeby nie rozpadły się na patelni. Gotujemy również bób. W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni lekko zwilżonej oliwą. Gdy zmięknie i lekko się zezłoci dodajemy posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażamy, aby nie stał się gorzki
  • 2. Ugotowane ziemniaki odcedzamy , dolewamy odrobinę oliwy na patelnię i przerzucamy ziemniaki, smażymy do lekkiego zrumienienia. Obieramy bób ze skórek i dorzucamy do ziemniaków. Doprawiamy do smaku. Zwiększamy ogień, żeby wszystko ładnie się zrumieniło
  • 3. Zostaje tylko zdjąć patelnię z ognia, posypać pachnącym koperkiem i zajadać :)

Porady

Do dania można dodać pokrojony i podsmażony boczek, jajka i ser - na pewno zyska na wartości! :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Koper Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Smażenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować