Samo zdrowie - cukinia w panierce, gotowany kalafior w bułce i papryczki padron z czosnkiem PYCHA

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne i lekkie danie - takie, który każdy zna - cukinia i młodziutki kalafior z bułeczką, a dodatkowo dla urozmaicenia smaków jędrna papryczka smażona z aromatycznym czosnkiem

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • cukinia
    mały kalafior
    dwa ząbki czosnku
    100 g papryczek padron
    jajko
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    masło
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Samo zdrowie - cukinia w panierce, gotowany kalafior w bułce i papryczki padron z czosnkiem pycha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Troje bohaterów - cukinia, kalafior i papryczki padron 1. Dzielimy kalafior na części, moczymy chwilę w wodzie z solą, przepłukujemy. Wstawiamy z czystą wodą, dosalamy i gotujemy do ulubionej miękkości.
    Lekko rozgniatamy czosnek i prażymy chwilę na patelni, uważając aby się nie przypalił, dorzucamy papryczki dość mocno soląc. Można przykryć, aby się lekko dusiły, około 15 minut.
    Cukinię kroimy w plasterki, ocieramy ręcznikiem z wody, panierujemy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem i bułce tartej. Smażymy do zezłocenia
    Na czystej patelni podgrzewamy resztę bułki tartej dorzucamy masło.
    Wykładamy na talerz cukinię, papryczki i kalafiora okraszonego podsmażoną bułką tartą.

Porady

Aby danie było mniej kaloryczne, kiedy stanowi dodatek do mięsa cukinię możemy ugrillować na patelni do tego przeznaczonej - będzie równie pyszna

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czosnek Kalafior Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować