Ciasto biały Lion z ryżem preparowanym

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam wszystko, co ma masę krówkową! Takie małe uzależnienie!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    * 8 jajek
    * 1 szklanka cukru
    * 1,5 szklanka mąki tortowej
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    * pół tabliczki białej czekolady

    Masa:
    * 4 żółtka
    * 4 szklanki mleka
    * 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    * 6 łyżek mąki pszennej
    * cukier puder do smaku
    * 1,5 kostki margaryny lub masła (ja dałam pół na pół)

    Ryż:
    * 150 g ryżu preparowanego
    * 1 puszka masy kajmakowej

    Dodatkowo:
    * orzeszki ziemne solone do dekoracji

    Poncz:
    * woda
    * alkohol (wódka)
    * sok z czytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Batony Ciasto

Ciasto biały lion z ryżem preparowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, mąkę tortową i ziemniaczaną, a także posiekaną białą czekoladę. Osobiście preferuję mieszanie mąki łyżką drewnianą, biszkopt wychodzi wówczas bardziej pulchny. Pieczemy dwa biszkopty w 180 stopniach, przez 10-15 minut.

    3 szklanki mleka zagotować. 1 szklankę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier zmiksować, następnie wlać na mleko, ugotować budyń.

    Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

    Ryż preparowany wymieszać z masą kajmakową. Najlepiej to zrobić ręką.

    Biszkopty ponczujemy.

    Przełożenie:
    biszkopt - ryż w masie krówkowej - masa - biszkopt - masa - posiekane orzeszki ziemne solone
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować