Śmietanowiec piernikowy z ryżem preparowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa śmietanowa: Pierniki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając po łyżce cukru. Cały czas miksując wsypywać pierniki wymieszane z cynamonem. Na koniec małym strumieniem wlewać ciepłą, ale nie gorącą żelatynę. Od razu przełożyć na pierwszy blat ciasta posmarowany dżemem. Gdy śmietana całkowicie stężeje posmarować ją pozostałym dżemem. Przykryć drugim blatem biszkopta.
3.Masa czekoladowa: Mleko wlać do garnuszka dołożyć masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać aż powstanie jednolita masa. Przestudzić, gdy zacznie lekko gęstnieć polać nią placek. Posypać ryżem preparowanym i startymi piernikami.
Komentarze