Śmietanowiec piernikowy z ryżem preparowanym

4.5 (166 ocen)

  • 50 min

Coś innego i pysznego!

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    8 łyżek oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy
    3 łyżki kakao

    Masa śmietanowa:
    700ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru
    10 pierniczków bez czekolady i nadzienia
    Szczypta cynamonu
    4 łyżeczki żelatyny
    Dżem z czarnej porzeczki

    Masa czekoladowa:
    100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
    ¼ szkl mleka
    1 łyżka masła
    100g ryżu preparowanego
    4 pierniki
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowiec piernikowy z ryżem preparowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Masa śmietanowa: Pierniki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając po łyżce cukru. Cały czas miksując wsypywać pierniki wymieszane z cynamonem. Na koniec małym strumieniem wlewać ciepłą, ale nie gorącą żelatynę. Od razu przełożyć na pierwszy blat ciasta posmarowany dżemem. Gdy śmietana całkowicie stężeje posmarować ją pozostałym dżemem. Przykryć drugim blatem biszkopta.
  • 3. Masa czekoladowa: Mleko wlać do garnuszka dołożyć masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać aż powstanie jednolita masa. Przestudzić, gdy zacznie lekko gęstnieć polać nią placek. Posypać ryżem preparowanym i startymi piernikami.
  • 4. Blaszka o wymiarach 25x40cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować