Sałatka ryżowa w oryginalnej i bardzo smacznej odsłonie. Potrawa to orientalny mix ryżu, warzyw i owoców. Propozycja na lunch, lekki obiad, kolację czy przystawkę. Sałatka świetnie sprawdzi się także w imprezowym menu.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
100 g suchego ryżu brązowego długoziarnistego
2 większe pęczki rzodkiewki, np. białej (łącznie 300 g)
2 średnie słodkie jabłka (łącznie 250 g)
3 niezbyt grube oczyszczone łodygi rabarbaru (50 g)
1 nieduża główka sałaty masłowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej mięty
3 łyżki posiekanego szczypiorku
4 jajka ugotowane na twardo
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy kremskiej
1 łyżeczka curry w proszku
po 1 łyżeczce mielonych przypraw – słodkiej papryki, owoców kolendry
½ łyżeczki cynamonu mielonego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cayenne do smaku
Ryżowa sałatka z sałatą masłową i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć, wystudzić i przełożyć do miski. Dodać obrane ze skorupek i pokrojone w kostkę jajka, pokrojone na małe cząstki rzodkiewki i rabarbar oraz pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka. Wlać sok z cytryny i oliwę – wymieszać.
2.Dołożyć jogurt oraz musztardę, wsypać curry, paprykę słodką, owoce kolendry i cynamon – ponownie wymieszać.
3.Dodać posiekane zioła – wymieszać.
4.Dołożyć poszarpaną na małe kawałki sałatę – jeszcze raz wymieszać. Gotową sałatkę doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze