Leczo z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obieramy, usuwamy środek i kroimy w kostkę, dusimy na patelni aż będzie miękka. Pomidory odparzamy i usuwamy z nich skórkę, a następnie kroimy w kostkę. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki.
2.Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju. Pokrojone pomidory i gruszki oraz zeszkloną cebulę dodajemy do duszonej cukinii.
3.Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym oraz słodką papryką. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze przez 10 minut.
Porady
Do lecza można też dodać, uprzednio podsmażoną, pokrojoną pierś z kurczaka.
Podawać z ryżem lub kaszą gryczaną.
Komentarze