Leczo z dyni z kiełbasą

4.41 (204 ocen)

  • 60 min

Jest fenomenalne i smakuje odrobinę... delikatniej (o dziwo!), niż leczo z cukinii.

  • 60 min

Składniki:


  • ok. 2 kg dynia
    pętko kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej
    1 spora cebula lub 2 małe
    mały koncentrat pomidorowy
    oliwa
    sól, pieprz
    można dodać: czerwona papryka lub pieczarki
Wystaw ocenę:

4.41 (204 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo z dyni z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ dyni, po uprzednim wyskubaniu z niego pestek, pokroić w kostkę (można dodać także ten bardzo drobny miąższ, wyglądający jak farfocle - tylko trzeba go pokroić). Wrzucić dynię do garnka, dodać odrobinę oliwy, soli i pieprzu i dusić pod przykryciem, aż dynia zmięknie.

    W tym czasie - jeśli mamy pieczarki i paprykę - pozostałe warzywa umyć, obrać z wierzchniej warstwy (stare pieczarki), pokroić w kostkę i poddusić na niewielkiej ilości oliwy przez około 15 minut. Wrzucić je do dyni.

    Cebulę i kiełbasę obrać (nie lubię, kiedy kiełbasa ma skórę...), pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (ok. 10 minut) i wrzucić do dyni. Całość wymieszać, dodać mały koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze razem około 20 minut. Doprawić do smaku. Podawać z pieczywem lub samo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować