Jest fenomenalne i smakuje odrobinę... delikatniej (o dziwo!), niż leczo z cukinii.
60 min
Składniki:
ok. 2 kg dynia
pętko kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej
1 spora cebula lub 2 małe
mały koncentrat pomidorowy
oliwa
sól, pieprz
można dodać: czerwona papryka lub pieczarki
Leczo z dyni z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Miąższ dyni, po uprzednim wyskubaniu z niego pestek, pokroić w kostkę (można dodać także ten bardzo drobny miąższ, wyglądający jak farfocle - tylko trzeba go pokroić). Wrzucić dynię do garnka, dodać odrobinę oliwy, soli i pieprzu i dusić pod przykryciem, aż dynia zmięknie.
W tym czasie - jeśli mamy pieczarki i paprykę - pozostałe warzywa umyć, obrać z wierzchniej warstwy (stare pieczarki), pokroić w kostkę i poddusić na niewielkiej ilości oliwy przez około 15 minut. Wrzucić je do dyni.
Cebulę i kiełbasę obrać (nie lubię, kiedy kiełbasa ma skórę...), pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (ok. 10 minut) i wrzucić do dyni. Całość wymieszać, dodać mały koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze razem około 20 minut. Doprawić do smaku. Podawać z pieczywem lub samo.
Komentarze