Pizza wiejska

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mam w domu 3 mężczyzn, w tym 2 małych, lecz dorastających, więc piątki robią się u mnie "Dniem Pizzy".

  • 60 min

Składniki:

  • Przepis na 2 blaszki okrągłe śr. 36 cm lub 1 dużą blachę kwadratową do piekarnika.

    Na ciasto:

    1/2 kg mąki pszennej
    1 mała (40 g) kostka drożdży lub 1 paczka (7 g) drożdży suchych
    1 szklanka ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    3 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek)


    Na wierzch (ilość zależy od Waszego smaku, podaję orientacyjnie):

    1-2 kiełbasy wiejskie lub śląskie
    cebula biała
    pomidory (2 na sos, 2 do pokrojenia w plastry)
    kukurydza z puszki (wystarczy 1/2 puszki)
    pieczarki (ok. 5 dużych sztuk)
    sól, pieprz
    oregano
    ser żółty (ok. 20-30 dag)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza wiejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli macie drożdże suche, wystarczy wymieszać ze sobą składniki na ciasto (ja do ciasta zawsze daję trochę oregano) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.Jeśli drożdże są świeże, należy najpierw rozpuścić je w wodzie wraz z cukrem, a następnie wszystko razem połączyć.
  • 2. Przygotować składniki na wierzch: część pomidorów, umyte (i obrane, jeśli są stare) pieczarki oraz kiełbasę pokroić na plastry, obraną cebulę - w piórka, kukurydzę odsączyć z wody. Pozostałą część pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub w robocie kuchennym, dodać sól, pieprz i oregano do smaku.
  • 3. Blachę wysmarować oliwą, przełożyć na nią ciasto i rozwałkować lub ugnieść palcami. Na bokach pozostawiamy „rant” z ciasta – można w niego zawinąć paski żółtego sera. Zostawić ciasto jeszcze na 15 min. do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).
  • 4. Nałożyć na ciasto wszystkie dodatki, oprócz sera. Ser zetrzeć na tarce i odłożyć do miseczki.
  • 5. Piec w 190’c ok. 15 minut (na pieczeniu "od dołu"), następnie nałożyć szybko ser i piec jeszcze ok. 10 minut (pieczenie "góra-dół") – ranty ciasta powinny być z wierzchu lekko twarde i wydawać głuchy odgłos, gdy w nie postukamy.

Porady

Ser można nałożyć od razu, ale może się wtedy za bardzo spiec i zrobi się z niego skorupa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować