Leczo z cukinią

0 (0 ocen)

Leczo bardzo znana, szybka potrawa na obiad albo jako przekąska dla łakomczuchów. Ile kucharzy tyle różnych wersji lecza a każde ma w sobie to coś. W przepisie który ja podaje są moje ulubione składniki, każdemu jednak polecam dodawać to co samemu lubi najbardziej :) Druga wersja którą też robię to

Składniki:

  • - 4 średniej długości kiełbasy
    - 5 papryk różnokolorowych (chyba że ktoś nie lubi goszkości zielonej można z niej zrezygnować)
    - 2 cebule
    - 6-10 świeżych pomidorów (w zależności od wielkości)
    - 1-2 cukinie
    - ok. 15 dag boczku
    - 1 ząbek czosnku
    - olej roślinny
    - Przyprawy: wegeta, pieprz, słodka i ostra papryka, orygano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy boczek a następnie przekładamy do garnka w którym ostatecznie będziemy gotować leczo. Następnie każdy ze składników kroimy w kostkę za wyjątkiem kiełbaski którą kroimy w półksiężyce przesmażamy na patelni i przekładamy do garnka i tak w następującej kolejności: cebula, papryka, kiełbasa, cukinia. Mieszamy wszystkie składniki w garnku.
  • 2. Następnie sparzamy pomidorki obieramy je ze skórki, wykrawamy środki i kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw (możemy również użyć pomidorów z puszki aczkolwiek latem kiedy mamy możliwość nabycia świeżych pomidorów z całego serca polecam - to jednak zawsze inny smak niż z puszki :)
  • 3. Wszystkie składniki gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy przyprawy: 2-3 łyżki wegety, pieprz, łyżeczkę papryki słodkie, pół łyżeczki ostrej papryki oraz oregano do smaku. Całość gotujemy ok. 30 min. Do miękkości warzyw, ważne jest aby nie rozgotować ich na paćkę :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować