Leczo z cukinią

1 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 3 kg cukinii
    1 ½ kg czerwonej papryki
    1 ½ kg pomidorów
    75 dag cebuli
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    5 ząbków czosnku
    5 listków laurowych
    10 ziarenek ziela angielskiego
    10 ziarenek czarnego pieprzu
    majeranek
    bazylia
    słodka papryka w proszku
    sól morska
    pieprz
    natka zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Leczo

Leczo z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • * 1. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Czerwoną paprykę przekroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, dodać czerwoną paprykę i razem smażyć. Następnie dodać cukinię, wymieszać i smażyć jeszcze razem przez około 10-15 minut. Na koniec dodać pomidory, czosnek, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, szczyptę majeranku, bazylii i słodkiej papryki w proszku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować jeszcze razem przez 5 minut. Natkę zielonej pietruszki opłukać, pokroić i dodać do leczo. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe leczo przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Olej Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować