Leczo z cukinią

5 (154 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czas na leczo! Choć potrawa ta ma węgierski rodowód to śmiało można powiedzieć, że należy również do polskiej klasyki. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Oryginalne leczo węgierskie to cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Ja do tej klasyki dodałam cukinię, do której mam słabość i ta wersja odpowiada mi najbardziej. To jedno z moich ulubionych, jednogarnkowych dań. To na prawdę niezwykłe, że z tak prostych składników można przygotować tak wspaniałe, sycące danie. Mnóstwo chrupiących, sezonowych warzyw w jednym daniu, które najlepiej smakuje z pajdą pachnącego chleba lub świeżej bagietki z masłem, która można nabierać nadmiar pysznego sosu.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g kiełbasy myśliwskiej *
    500 ml passaty pomidorowej **
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    400 g cukinii zielonej
    200 ml wody
    4 papryki różnokolorowe
    4 ząbki czosnku
    2 cebule
    1 łyżka smalcu
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    ½ łyżeczki ostrej papryki
    ⅓ łyżeczki cukru
    pieprz czarny
    sól

    Dodatkowo

    świeża bagietka
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie oraz paprykę dokładnie myjemy. Na dużej patelni do duszenia rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażamy. Podsmażoną kiełbasę przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz na patelni. Następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz posiekany czosnek i podsmażamy 2 minuty od czasu do czasu mieszając.
    Do warzyw dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę, passatę pomidorową, koncentrat, wodę oraz przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
    * użyłam dobrej kiełbasy o zawartości 80 % mięsa
    ** można użyć świeżych pomidorów (1,2 kg)

Porady

- jak widać na zdjęciu moje leczo zawiera nie rozgotowane, wciąż chrupiące warzywa, ponieważ nie jestem zwolennikiem rozgotowanych dań, przypominających papki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kiełbasa Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować