Leche frita – hiszpański deser

0 (0 ocen)

  • 45 min

Niesamowicie łatwy i smaczny deser pochodzący z gorącej Hiszpanii.

  • 45 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    - mąka ziemniaczana - 0,5 szkl
    - mleko 3,2% - 700 ml
    - cukier - 0,5 szkl
    - wanilia - 2 laski
    PANIERKA:
    - jajko - 2 szt
    - bułka tarta - 3/4 szkl
    - wiórki kokosowe - 0,5 szkl
    DODATKOWO:
    - olej do smażenia
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Leche frita – hiszpański deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Do garnka wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz 250 ml mleka i dokładnie rozrabiamy.

    Dolewamy resztę mleka ,cukier i ziarenka wydrążone z lasek waniliowym.

    Wszystko razem mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając – aż do uzyskania konsystencji bardzo gęstego budyniu.

    Całość wylewamy na blaszkę posmarowaną odrobiną oleju.

    Przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia ( najlepiej na noc ).

    Po zastygnięciu kroimy masę na kawałki.

    Każdy obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z kokosem.Smażymy po kilka minut na bardzo gorącym oleju.

    Osuszamy na papierowym ręczniku i posypujmy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kokos Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować