1. Do garnka wsypać mąkę ziemniaczaną. Wlać szklankę mleka i dokładnie wymieszać, dolać pozostałe 2 szklanki mleka, wsypać cukier i aromat waniliowy. Zagotować, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania gotować ok 2 minuty, do otrzymania bardzo gęstego budyniu.
Przygotować naczynie najlepiej szklane, w kształcie kwadratu o boku 21 cm. Wysmarować cienką warstwą oleju.
Ugotowany, gorący budyń przelać do naczynia, wyrównać, przykryć folią spożywczą. Folia powinna dotykać budyniu, by nie utworzył się kożuch. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Kolejnego dnia cały budyń przełożyć na tacę lub deskę do krojenia. Pokroić w niewielkie kwadraty, o boku około 2 cm.
Na patelnię nalać olej, ok 2 cm wysokości. Każdą porcję mlecznego budyniu panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, do brązowego koloru, z obu stron. Odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniczku.
Ciepłe oprószyć cukrem pudrem z cynamonem. Można serwować takie lub zimne . Życzę smacznego.
Komentarze