Leche frita

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Hiszpański deser leche frita. Czyli smażone mleko.Smakowo fajne. Taki słodki "ślimaczek" w chrupkiej panierce. Albo się to kocha, albo się nienawidzi.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
    3 szklanki pełnego mleka
    pół szklanki cukru
    zapach, aromat waniliowy
    Panierka
    2 jajka, roztrzepane
    1 szklanka drobnej bułki tartej

    olej do smażenia
    cukier puder wymieszany z cynamonem do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Leche frita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wsypać mąkę ziemniaczaną. Wlać szklankę mleka i dokładnie wymieszać, dolać pozostałe 2 szklanki mleka, wsypać cukier i aromat waniliowy. Zagotować, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania gotować ok 2 minuty, do otrzymania bardzo gęstego budyniu.
    Przygotować naczynie najlepiej szklane, w kształcie kwadratu o boku 21 cm. Wysmarować cienką warstwą oleju.
    Ugotowany, gorący budyń przelać do naczynia, wyrównać, przykryć folią spożywczą. Folia powinna dotykać budyniu, by nie utworzył się kożuch. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
    Kolejnego dnia cały budyń przełożyć na tacę lub deskę do krojenia. Pokroić w niewielkie kwadraty, o boku około 2 cm.
    Na patelnię nalać olej, ok 2 cm wysokości. Każdą porcję mlecznego budyniu panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, do brązowego koloru, z obu stron. Odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniczku.
    Ciepłe oprószyć cukrem pudrem z cynamonem. Można serwować takie lub zimne . Życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować