Łazanki z młodą kapustą to pyszne i szybkie danie na obiad. Świetnie smakują łazanki z młodą kapustą i boczkiem albo w wersji wegetariańskiej łazanki z młodą kapustą i pieczarkami. Warto też przygotować łazanki z młodą kapustą i kiełbasą. W szczególności, gdy wcześniej obsmażymy ją na złoto. Przepis na łazanki z młodą kapustą to prosty sposób na obiad dla całej rodziny.
4.93 (150 ocen)
Łazanki z młodą kapustą najlepiej przygotować na patelni o grubym i nieprzywierającym dnie. Dzięki temu otrzymamy równomiernie usmażoną cebulę wraz kawałkami soczystego mięsa. Warto pamiętać, że dzięki temu tłuszcz wytapiający się z boczku będzie systematycznie prażył cebulę. Warto od czasu do czasu wymieszać składniki na łazanki z młodą kapustą, aby te nie przywarły do dna. Jeżeli chcemy zrezygnować z boczku, to możemy przygotować łazanki z młodą kapusty i mięsem mielonym albo łazanki z młodej kapusty kiszonej. Ciekawe w smaku będą też łazanki z młodą kapustą i kurczakiem. Należy wcześniej filet z piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę i obsmażyć wraz z cebulą i czosnkiem.
Tak proste danie jak łazanki z młodą kapustą nie wymaga wielu przypraw. Wystarczy sięgnąć po świeżo zmielony czarny pieprz, szczyptę soli, suszony majeranek, odrobinę gałki muszkatołowej lub imbiru, roztarty kminek albo kmin rzymski. Od czasu do czasu można zaryzykować i dodać szczyptę wędzonej papryki, która nada daniu dymnego aromatu. Łazanki z młodej kapusty mogą również zaskoczyć smakiem poprzez dodanie nieoczywistych składników. Na przykład pokrojone w cienkie plastry jabłko nada posiłkowi większej intensywności.
Komentarze