Młoda kapusta ma to w sobie, że szybko znika z garnka. Tak było i tym razem- po raz pierwszy wykonałam z niej kotlety, które rozeszły się „świeże bułeczki” :). Dla wybrednych konsumentów polecam do środka dodać mięso mielone!!!
Kotlety z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyszczamy, przekrawamy na połowę, usuwamy głębie i szatkujemy. Pokrojoną przekładamy do miski i nasalamy. W takiej formie pozostawiamy na około 3 godziny by puściła sok.
Między czasie cebulę kroimy w kostkę i siekamy koperek.
2.Gdy kapusta jest już gotowa dokładnie odsączamy ją z wody (najlepiej wycisnąć w dłoniach).
3.Do odciśniętej kapusty dodajemy przygotowaną cebulę, koperek, mąkę, bułkę tartą, jajka i pieprz do smaku.
4.Całość dokładnie mieszamy. Ewentualnie można dodać jeszcze bułkę tartą, gdyby masa była zbyt luźna.
5.Z tak przygotowanej masy w dłoniach formujemy kotleciki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej.
6.Kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia na rozgrzanym oleju.
Komentarze