Od jakiegoś czasu jest już dostępna pyszna młoda kapustka. Ja sobie nie wyobrażam by nie zrobić z niej pysznych łazanek. Młoda kapusta sprawdzi się w tym daniu doskonale
Łazanki z młodej kapusty z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyszczamy, usuwamy głąb i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną i przestygniętą odciskamy z nadmiaru wody ( wodę możemy wykorzystać do zrobienia zupy ). Odciśniętą kapustkę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię dajemy smalec, roztapiamy i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę którą zrumieniamy, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Chwilkę razem podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę, dokładnie mieszamy i razem wszystko podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz lubczykiem. Zestawiamy z ognia i odstawiamy. Makaron gotujemy a gdy jest prawie miękki to odlewamy wodę ale pozostawiamy w nim wody tak z 0.5 szklanki. Przekładamy kapustę z pieczarami do makaronu, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 30 min. pod przykryciem ale już nie na ogniu. Po tym czasie mieszamy ponowie i ewentualnie próbując jeszcze doprawiamy do smaku.
Komentarze