Łazanki z młodą kapustą

0 (0 ocen)

Cały rok czekam na sezon na młodą kapustę aby móc przygotowywać z niej pyszności dla rodzinki, która tez ją uwielbia.

Składniki:


  • główka młodej kapusty
    250g makaronu łazanki
    2 kiełbaski śląskie
    cebula
    ząbek czosnku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    2 łyżki oleju

Łazanki z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę opłukać, poszatkować i przełożyć do większego garnka. Wlać ok 1/2 szkl wody i dusić do miękkości. W połowie gotowania zdjąć pokrywkę aby woda odparowała. W tym samym czasie drobno posiekaną cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać posiekany czosnek i pokrojoną w małą kostkę kiełbaskę. Przesmażyć. W osobnym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Ugotować łazanki wg przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej (i odparowanej) kapusty dodać przesmażoną kiełbasę, koncentrat. Całość doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać i smażyć całość jeszcze przez chwilę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy