Dzisiaj podsuwam Wam pomysł na szybki obiad który może być nawet na dwa dni, a można cześć zamrozić lub na drugi dzień podać np. z makaronem jako łazanki.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 4 osoby:
1 mała główka młodej kapusty
pół pętka kiełbasy
mogą też być kawałki boczki, mięsa, pieczeni itp.
1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju
1/2 pęczka koperku
4 ziarnka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżki warzywka bez soli np. domowego
sól, pieprz do smaku
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kiełbaskę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Na tym samym oleju możemy przesmażyć mięsko/boczek itp.
2. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Kapustę przekrawamy na pół i siekamy.
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą do 1/3 wysokości kapusty, dodajemy liście, kulki, warzywko i wstępnie solimy, włączamy gaz i zaczynamy gotowanie. Kapusta podczas gotowania zmniejszy swą objętości będzie można swobodnie ją przemieszać.
3. Usmażona cebulkę oraz kiełbaskę i ewentualnie mięsko, dodajemy do kapusty, pieprzymy, sprawdzamy słoność, doprawiamy i gotujemy aż do miękkości, trwa to około 30-40 minut. W trakcie dodajemy koncentrat pomidorowy, ilość do smaku.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek.
Podajemy z ziemniaczkami lub z chlebkiem. Smacznego !!!
Komentarze