REKLAMA

Domowe łazanki z kapustą i leśnymi grzybami

wyświetlono: 43 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Danie trochę pracochłonne, ale chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że warto poświęcić na nie czas.

opublikowany: 17.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • Łazanki:
    4 szklanki mąki krupczatki
    8 jaj
    1/2 łyżeczki soli

    1 średnia biała kapusta

    około 1-2 kg świeżych leśnych grzybów
    500 g chudego surowego boczku
    2-3 średnie cebule
    Sól morska i pieprz do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • łazanki 1. Z mąki, soli i jajek zagniatam ciasto.
  • łazanki 2. Ciasto rozwałkowuję na placki, zostawiam na15-20 minut by podeschły. Następnie za pomocą radełka wycinam łazanki.
  • łazanki 3. Na suchej patelni odparowuję oczyszczone grzyby z nadmiaru wody. Na drugiej dużej patelni wytapiam na rumiano boczek, dodaję pokrojoną cebulę i smażę 3-4 minuty. Do podsmażonego boczku z cebulą dodaję odparowane grzyby i całość duszę 15 minut.
  • łazanki 4. Kapustę kroję w szersze paski, solę, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Odlewam wodę.
    Gdy kapusta jest prawie miękka gotuję al'dente łazanki w osolonym wrzątku. Odlewam wodę.
  • łazanki 5. W dużym garnku mieszam wszystkie gorące składniki: łazanki, kapustę i uduszone grzyby z boczkiem i cebulą. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.

Porady

Łazanki są wyborne zarówno zaraz po ugotowaniu, jak również odgrzewane. A nawet jeszcze lepsze, gdy smaki przegryzą się.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE