Lazania z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do drobiu. Seler, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć razem z mięsem. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek, krótko przesmażyć, doprawić całość solą i pieprzem. Dodać koncentrat (można dolać troszkę wody lub bulionu), a następnie śmietankę rozmieszaną z mąką. Dorzucić groszek, wymieszać, poczekać aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy: z masła i mąki zrobić zasmażkę, zdjąć z ognia, wlać mleko, dokładnie wymieszać trzepaczką, postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia (około 10 minut). Gotowy sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Płaty lazanii podgotować parę minut. W naczyniu do zapiekania układać warstwami makaron, sos z mięsa, beszamel i ser. Jeśli nie chcemy, by lazania po ugotowaniu się rozpadała, warto płaty makaronu ułożyć na przemian pionowo i poziomo. Zapiekać około 20-30 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze