płaty makaronu do lazanii (u mnie tylko 6, bo robiłam ja w małym naczyniu)
2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka (złocista)
1 duża cebula
1 mały brokuł
olej
kilka plastrów żółtego sera
Lazania z kurczakiem i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy na gorący osolony wrzątek z odrobiną cukru, gotujemy na półtwardo. Po ugotowaniu przekładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę, chwilę smażymy na oleju.
3.Piersi z kurczaka kroimy w plastry w poprzek i obsypujemy przyprawą do mięsa. Odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy z obu stron po 2-3 minuty. Po usmażeniu i lekkim przestudzeniu kroimy w paski lub kostkę.
4.Robimy beszamelowy sos: masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko i mieszamy energicznie, by sos był gładki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5.Makaron do lazanii obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minutki.
6.Naczynie żaroodporne lekko smarujemy olejem, a na dno wykładamy odrobinkę sosu. Na to dajemy 1 warstwę płatów lazanii, wykładamy 1/3 mięsa, brokułów i cebuli, połowę sosu beszamelowego, potem znów płaty, mięso, cebula, brokuły i reszta sosu, i ostatnia warstwa - makaron, mięso, cebula, brokuły, a wierzch przykrywamy plastrami sera żółtego.
7. Lazanię pieczemy w 200 st. C przez 30-35 minut.
Komentarze