Zapiekanka po bawarsku (wiejska)

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna, pożywna zapiekanka na bazie ziemniaków. Idealna na chłodniejsze dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    12 średniej wielkości ziemniaków
    400 g dobrej jakości kiełbasy
    250 g żółtego sera
    Beszamel:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    400 ml mleka
    sól (do smaku)
    pieprz (do smaku)
    świeżo starta gałka muszkatołowa (do smaku)
    1-2 ząbki czosnku
    Dodatkowo:
    1 łyżeczka masła (do wysmarowania naczynia)
    2 łyżki mieszanki ulubionych suszonych ziół (u mnie tymianek, oregano, cząber, majeranek)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zapiekanka po bawarsku (wiejska) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki (w miarę równej wielkości) obrać i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i wystudzić. Kiełbasę i ziemniaki pokroić na plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • 2. Beszamel: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając za pomocą trzepaczki. Kiedy sos zacznie gęstnieć zdjąć go z ognia, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 3. Naczynie żaroodporne (lub małe naczynka do zapiekania) posmarować masłem. Na spodzie ułożyć warstwę pokrojonych ziemniaków, na ziemniaki poukładać plasterki kiełbasy, polać kilkoma łyżkami beszamelu, posypać startym serem oraz ziołami i natką pietruszki. Warstwy zapiekanki układać, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyć warstwę ziemniaków, polać beszamelem i posypać startym serem oraz ziołami. Zapiekać do zarumienienia wierzchu przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować