Łatwy i smaczny jabłecznik

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Bardzo długo piekę ten jabłecznik gdyż wszystkim smakuje..

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    1 margaryna (250g)
    1 op.cukru waniliowego
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 op.budyniu śmietankowego
    1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łatwy i smaczny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łatwy i smaczny jabłecznik 1. 1/Do miski wsyp 3 szklanki mąki,cukier waniliowy,1/2 szklanki cukru,proszek do pieczenia i 3 żółtka.Do tych składników dodaj kostkę margaryny.Margarynę proponuję posiekać nożem na malutkie kawałeczki na podanych składnikach.Na koniec wszystko zagnieść rękami tak aby powstała zwarta kula.Ciasto wsadź do lodówki na ok1/2-1 godz.
    2/Jabłka obierz i pokrój na średniej wielkości plasterki (żeby nie ściemniały możesz skropić sokiem z cytryny)-ja nie używam cytryny
    3/Z 3 białek ubij pianę i dodaj 1/2 szklanki cukru i 1op.budyniu(suchego).
    Wszystko wymieszaj.
    4/3/4 ciasta wyjętego z lodówki nałuż na blaszkę formując cienki placek(ja robię to rękami). Następnie na ciasto nałóż pokrojone jabłka.Na jabłka rozsmaruj ubite białka z dodatkami.Z resztki pozostawionego ciasta uformuj spłaszczone kuleczki i piecz ok 45min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C

Porady

W momencie wyrabiania ciasta nie zrażaj się sypkością produktów-na pewno wszystko się połączy w zgrabną kulę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować