Jabłecznik półfrancuski (smaczny i kruchy)

4.5 (169 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tym razem przepis nie na szarlotkę, a na jabłecznik. W sumie nie wiem czym się różni jedno od drugiego :P Jeśli ktoś wie i może mnie oświecić to proszę o wiadomość lub o komentarz poniżej:)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    500 g mąki pszennej
    200 g masła
    1 łyżka smalcu
    2 żółtka
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    8 g cukru waniliowego
    1/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
    1/2 szklanki gęstej śmietany (najlepiej 18%)

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    3 łyżki cukru (można pominąć)
    1 łyżeczka cynamonu
    sok z połowy cytryny
    4 łyżki bułki tartej
    cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Jabłecznik półfrancuski (smaczny i kruchy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę oraz smalec i za pomocą noża siekamy wszystko. Dodajemy pozostałe składniki i sprawnie wyrabiamy ciasto. Ciasto może być lekko klejące, nie należy dosypywać mąki do ciasta ponieważ po upieczeniu będzie ono twarde. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części (można to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Jedną część ciasta wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, drugą część wkładamy do zamrażarki.
  • 2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Nadmiar soku odlewamy. Dodajemy ewentualnie cukier, cynamon i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.
  • 3. Blachę o wymiarach 32 x 26 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blachę. Ciasto można najpierw rozwałkować na stolnicy i przenieść na blachę lub palcami rozprowadzić je i wyrównać za pomocą małego wałeczka. Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez około 15 minut.

  • 4. Podpieczone i lekko ostudzone ciasto równomiernie obsypujemy 4 łyżkami bułki tartej (która wchłonie wilgoć z jabłek). Następnie wykładamy jabłka i równamy. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na tarce. Równo posypujemy wierzch ciasta. Jabłecznik wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu jabłecznik można oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Pamiętajcie o tym żeby nie eliminować z ciasta smalcu, ponieważ to on sprawia że ciasto jest delikatne w smaku i cudownie kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować