Smaczny,łatwy piernik z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.jajka, cukier utrzeć do spienienia z 3 minuty, wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą, wlać mleko, olej, wsypać przyprawę do piernika i połączyć dokładnie składniki z 2 minuty, dodać dżem (nie za gęsty, najlepiej niskosłodzony) i połączyć składniki
2.tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 189C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie
3.ciasto przekroić na 3 blaty, dwie posmarować dżemem, blaty złożyć, lekko przycisnąć
4.lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na nie za gęsty lukier, posmarować lukrem piernik, posypać posypką kolorową, schować w chłodne miejsce
Komentarze