Chleb maślankowy na spodzie

4.94 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Chleb jest łatwy i szybki w wykonaniu, mi najlepiej smakował z dźemem. Doskonały dla początkujących.

  • 60 min

Składniki:

  • 400ml maślanki
    450g mąki pszennej typ 450 (tortowa)
    łyżeczka soli
    łyżeczka sody
Wystaw ocenę:

4.94 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb maślankowy na spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni. Mąkę przesiej, razem z sodą, dodaj sól i maślankę. Dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób ciasto. Włóż do keksówki silikonowej lub metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 35-40 minut. Wystudź na kratce.

Porady

Sprawdź stan wypieczenia patyczkiem, jeśli jest suchy po wyjęciu z ciasta to znak, że chleb się upiekł. Jeśli przykleja się do patyczka musi jeszcze pobyć w piecu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować