Lasagne z roszponką szpinakiem i łososiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

danie_z_makaronem

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 350 g świeżego łososia bez skóry
    150 g świeżej roszponki
    150 g świeżego szpinaku
    15 małych kulek mozzarelli
    30 g startego twardego sera (np. parmezan lub grana padano)
    9 płatów makaronu lazagne
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka oleju ryżowego
    sól i pieprz do smaku

    sos beszamelowy
    2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
    2 łyżki mąki luksusowej
    2 szklanki ciepłego napoju owsianego lub mleka
    gałka muszkatołowa
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Lasagne z roszponką szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na około 1 cm plastry, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 2. Wstawiamy wodę na makaron i przygotowujemy sos beszamelowy.
    Do rozgrzanego rondelka wlewamy oliwę (lub rozpuszczamy masło), dodajemy mąkę i chwilę smażymy na małym ogniu. Gdy mąka zacznie skwierczeć, stopniowo wlewamy mleko i cały czas mieszamy! Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i chwilę gotujemy.
  • 3. Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy i dusimy, aż zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem - przekładamy do miseczki.
    Roszponkę również płuczemy, osuszamy i dusimy, aż zwiędnie - doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Makaron wrzucamy na wrzątek i obgotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (robiłam to partiami po 3 płaty).
  • 5. Etapy układania w naczyniu żaroodpornym:
    1. wlewamy kilka łyżek sosu (aby pokryło dno naczynia) i układamy makaron,
    2. nakładamy szpinak i roszponkę, polewamy sosem i przykrywamy kolejną warstwą makaronu,
    3. układamy surowego łososia, znów polewamy sosem i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu,
    4. polewamy resztą sosu i układamy połówki mozzarelli.
  • 6. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

    Piec w 190 stopniach C przez około 35 - 45 minut

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować