350 g świeżego łososia bez skóry
150 g świeżej roszponki
150 g świeżego szpinaku
15 małych kulek mozzarelli
30 g startego twardego sera (np. parmezan lub grana padano)
9 płatów makaronu lazagne
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju ryżowego
sól i pieprz do smaku
sos beszamelowy
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
2 łyżki mąki luksusowej
2 szklanki ciepłego napoju owsianego lub mleka
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól i pieprz do smaku
Lasagne z roszponką szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na około 1 cm plastry, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę do lodówki.
2.Wstawiamy wodę na makaron i przygotowujemy sos beszamelowy.
Do rozgrzanego rondelka wlewamy oliwę (lub rozpuszczamy masło), dodajemy mąkę i chwilę smażymy na małym ogniu. Gdy mąka zacznie skwierczeć, stopniowo wlewamy mleko i cały czas mieszamy! Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i chwilę gotujemy.
3.Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy i dusimy, aż zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem - przekładamy do miseczki.
Roszponkę również płuczemy, osuszamy i dusimy, aż zwiędnie - doprawiamy solą i pieprzem.
4.Makaron wrzucamy na wrzątek i obgotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (robiłam to partiami po 3 płaty).
5.Etapy układania w naczyniu żaroodpornym:
1. wlewamy kilka łyżek sosu (aby pokryło dno naczynia) i układamy makaron,
2. nakładamy szpinak i roszponkę, polewamy sosem i przykrywamy kolejną warstwą makaronu,
3. układamy surowego łososia, znów polewamy sosem i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu,
4. polewamy resztą sosu i układamy połówki mozzarelli.
Komentarze