Łosoś to wartościowa ryba,a z dobrze dobranymi "partnerami" tworzy rewelacyjne kompozycje. Jadłam podobne danie podczas pobytu w Krakowie, bardzo mi smakowało i aż prosiło się o zrobienie w domu.
Tortilla z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łosoś pokroić na 8 prostokątnych, płaskich kawałków. Rozgrzać piekarnik(funkcja grill) do 200stC. Rybę wyłożyć na papierze do pieczenia, przyprawić solą, pieprzem i skropić cytryną. Piec ok 12-15 min.
Szpinak rozmrozić. podgrzać w garnku masło i szpinak, sprasować do niego czosnek, dodać sól, pieprz odrobinę ostrej papryczki i dwie łyżki soku z cytryny.
Mozzarelle pokroić w paseczki.
2.Placek tortilli wysmarować łyżeczką pesto, wyłożyć 1/4 szpinaku, położyć 2 kawałki łososia i kilka paseczków sera. Zawinąć.
Rozgrzać grilla elektrycznego. Podgrzewać tortille ok 6 min.
Komentarze