Lasagne z jagodowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Jagody umyć, zalać 1/2 litra gorącej wody, odstawić na 10 minut. Odlać wodę jagodową, w 1/2 szklanki rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, resztę wody zagotować z cukrem w garnku.
Na gotującą się wodę wlać mąkę ziemniaczaną i zagotować kisiel. Wsypać jagody i jeszcze raz zagotować.
2.- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szczyptę soli. Dodawać po jednym żółtku dalej ucierając, następnie dodać po łyżce ser, na koniec mleko.
- Białka ubić, wymieszać delikatnie z masą serową.
- Jedno naczynie żaroodporne lub do pięć małych wysmarować masłem. Ja użyłam pięciu małych, dla każdego jedna porcja.
3.- Na dnie położyć po płacie lasagne, 3 łyżki kisielu jagodowego, na kisiel 3 łyżki masy serowej. Czynność powtórzyć. Na wierzch ma być masa serowa.
- Aby warstwy były równe można obie masy od razu podzielić po połowie i każdą z nich podzielić na pięć porcji.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st. C.
- Piec 30 minut, po czym zmiejszyć temperaturę do 180 st. C, posypać płatkami migdałowymi i piec jeszcze 10 minut.
- Należy pamiętać, że całość podczas pieczenia rośnie.
Komentarze