Lasagne klasyczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty makaronu lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku (dzięki temu skrócimy czas pieczenia i mamy pewność, że będą miękkie).
2.Mięso mielone smażymy na patelni wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy pomidory z puszki. Gdy sos lekko zgęstnieje dodajemy bazylię.
3.Przygotowujemy sos beszamelowy: w rondelku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszając łączymy. Powoli dolewamy mleko w małych porcjach. Po każdej porcji mleka dokładnie mieszamy, początkowo gęstą masę, by uniknąć grudek. Po dolaniu całego mleka pozostawiamy na maleńkim ogniu przez chwilę, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Wylewamy niewielką porcję sosu beszamelowego, na którym układamy 3-4 płaty makaronu. Na makaron wylewamy małą porcję beszamelu oraz 1/2 sosu mięsnego. Mięsny sos posypujemy startym żółtym serem i przykrywamy kolejną warstwą makaronu. Powtarzamy czynności: makaron polewamy beszamelem oraz sosem mięsnym, który posypujemy serem. Całość przykrywamy pozostałymi płatami makaronu, na które wylewamy resztę beszamelu. Całość sypiemy pozostałym serem żółtym.
5.Gotową zapiekankę przykrywamy (przykrywką lub folią aluminiową) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Pod koniec pieczenia ściągamy przykrywkę żeby ser lekko się zrumienił.
Komentarze