Klasyczna lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oliwie przesmażyć posiekane cebule i czosnek,dodać mięso i razem podsmażyć.Następnie wrzucić pomidory,wlać wino (lub bulion) i poddusić kilka minut,aż pomidory się rozgotują i połączą z mięsem.Dobrze przyprawić.Beszamel - masło rozpuścić na patelni,wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę,wlewać powoli mleko cały czas mieszając.Sos musi mieć jednolitą konsystencję,doprawić.Płaty lasagne wrzucić na 3 minuty do posolonego wrzątku (mają być twardawe) .Formę w której będziemy piec
lasagne nasmarować masłem i układać kolejno warstwy : płaty ciasta (jeden obok drugiego,tak by zakryć dno),beszamel,sos mięsny ,starty ser i znowu płat ciasta i tak do wyczerpania składników.Ostatnią warstwą musi być sos mięsny,który suto sypiemy serem.Na wierzchu układać plastry pomidorów.Piec ok.30min w 180 stC.Przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii.
Porady
Najlepiej smakuje z lampką ulubionego wytrawnego wina.
Komentarze