Klasyczna lasagne

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Pyszna klasyka,polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • opakowanie płatów lasagne
    ok.szklanki startego żółtego sera
    4 pomidorki cherry
    świeża bazylia do dekoracji

    sos -
    1/2 kg mielonego mięsa
    puszka pomidorów
    2 cebule
    sól
    pieprz
    oregano
    bazylia
    szczypta cukru
    2 ząbki czosnku
    1/3 szkl czerwonego wina (lub bulion warzywny)
    oliwa do smażenia

    beszamel -
    1,5 szkl mleka
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    gałka muszkatołowa
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klasyczna lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie przesmażyć posiekane cebule i czosnek,dodać mięso i razem podsmażyć.Następnie wrzucić pomidory,wlać wino (lub bulion) i poddusić kilka minut,aż pomidory się rozgotują i połączą z mięsem.Dobrze przyprawić.Beszamel - masło rozpuścić na patelni,wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę,wlewać powoli mleko cały czas mieszając.Sos musi mieć jednolitą konsystencję,doprawić.Płaty lasagne wrzucić na 3 minuty do posolonego wrzątku (mają być twardawe) .Formę w której będziemy piec
    lasagne nasmarować masłem i układać kolejno warstwy : płaty ciasta (jeden obok drugiego,tak by zakryć dno),beszamel,sos mięsny ,starty ser i znowu płat ciasta i tak do wyczerpania składników.Ostatnią warstwą musi być sos mięsny,który suto sypiemy serem.Na wierzchu układać plastry pomidorów.Piec ok.30min w 180 stC.Przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii.

Porady

Najlepiej smakuje z lampką ulubionego wytrawnego wina.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować