Zapiekanka z makaronu i zielonych warzyw

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna i zdrowa zapiekanka z zielonymi warzywami. Idealna na wykorzystanie resztek z lodówki. Z podanych składników wychodzi naprawdę solidna porcja pysznego jedzenia.

  • 40 min

Składniki:

  • 20 dag makaronu spaghetti
    30 dag fileta z kurczaka
    pół cukinii
    kilka różyczek brokuła
    2 garści mrożonej fasolki szparagowej
    pół opakowania mrożonego szpinaku
    sól, pieprz
    przyprawa do kurczaka
    olej do smażenia

Zapiekanka z makaronu i zielonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować na pół twardo.
    Filet pokroić w drobną kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na łyżce oleju.
    Do usmażonego kurczaka dosypać fasolkę, brokuła oraz pokrojoną w ćwiartki cukinię. Smażyć chwilę razem. Doprawić solą i pieprzem.
    Szpinak rozmrozić w mikrofalówce lub na osobnej patelni. Doprawić do smaku.
  • 2. Przygotowane składniki układać warstwami w naczyniu żaroodpornym zaczynając od dołu:
    makaron
    filet z warzywami
    makaron
    szpinak
  • 3. Zapiekać w piekarniku, pod przykryciem, około 20 minut.

Porady

Całość zapiekanki można polać beszamelem lub posypać żółtym serem.

Komentarze

Podobne przepisy