Łaciaty sernik

1 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik z czterema różnymi smakami to efektowana i bardzo smaczna wersja klasycznego przysmaku. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Rozpływa się w ustach, jest przyjemnie wilgotne i jedwabiste.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 200 g herbatników
    • 100 g masła
    • 1 budyń waniliowy
    • 1 kg twarogu sernikowego
    • 150 g cukru
    • 4 jajka całe
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • 150 g masy makowej
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 80 g czekolady mlecznej
    • 30 g śmietany 30%
    • 400 g masy korówkowej
    • 50 g orzeszków ziemnych
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Łaciaty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka 1. 1. Herbatniki blenduję blenderem, następnie łączę z rozpuszczonym masłem i układam na dnie formy.
  • ciasto 2. 2. Twaróg miksuję razem z cukrem, budyniem w proszku, jajkami i śmietaną 18%.
    3. Masę dzielę na 4 równe części.
    4. Do pierwszej części masy dodaję masę makową i jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.
    5. Do drugiej części masy dodaję rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną 30%.
    6. Do trzeciej części masy dodaję 150 g masy korówkowej.
    7. Do czwartej części masy dodaję 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
    8. Każdą część ciasta mieszam dokładnie łyżką.
  • ciasto 3. 9. Następnie dowolnie nakładam po łyżce masy z każdej części ciasta na masie herbatnikowej.
    10. Ciasto piekę w rozgrzanym piekarniki 70 minut w 160°C.
  • ciasto 4. 11. Po upieczeniu ciasto studzę, wierzch ciasta smaruję pozostałą masą korówkową i posypuję pokruszonymi orzeszkami.
    12. Ciasto gotowe.
    13. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować